Mlad i uspješan

iššo

U našoj rubrici „Mlad i uspješan“ ovoga puta vam predstavljamo Joška Režića(27), vlasnika Destilerije Išo, tvrtke koja se bavi proizvodnjom rakija i likera. Naime, njegovi proizvodi su vrtoglavom brzinom postali najtraženiji na tržištu, a njegovo ime sve više prepoznato u svijetu uspješnih poduzetnika…

Prvi ste diplomant na Međusveučilišnom studiju mediteranske poljoprivrede u Splitu, diplomirali ste s radom na temu “Dinamika cvatnje sorta šljive u agroekološkim uvjetima Vrlike”. Već s 22 godine ste znali u kojem pravcu želite ići, a to su alkohol i rakija. Nakon Splita ste išli u Zagreb na magisterij…

Točno je da sam već po upisu na studij mediteranske poljoprivrede počeo razmišljati o sadnji višegodišnjih nasada voća i proizvodnji voćnih rakija i likera, te sam do kraja istoimenog trogodišnjeg studija krenuo s realizacijom postavljenih ciljeva, posadivši oko 1500 sadnica voća, prvenstveno šljiva, jabuka i višnja, jer sam u prvotnom planu imao u cilju proizvodnju likera na bazi destilata jabuke i višnje, kao i proizvodnju autohtone rakije šljivovice. Po završetku trogodišnjeg dijela studija i stjecanjem zvanja “prvostupnik” krenuo sam u pohod na višu akademsku titulu “magistar inžinjer agronomije” na Agronomskoi fakultet u Zagrebu. Prilikom studiranja u našoj metropoli uočio sam da su domaće rakije hit na tržištu, te sam u dvogodišnjem boravku u Zagrebu razmišljao na koji način pokrenuti proizvodnju i koje vrste pića proizvoditi. Stjecanjem titule mr.ing. vraćam se u rodni kraj i rapidno krećem u realizaciju planova donesenih za vrijeme studentskih dana, pokrećem proizvodnju, te nakon kratkog vremena na tržište izlaze prvi proizvodi Višnjevača, Travarica, Limunčelo, Rogačušai Maraskino, a u narednih godinu dana pojavljuju se i ostali likeri i rakije. Trenutno proizvodim 14 iznimno ukusnih i kvalitetnih pića koji su zbog svoje kvalitete vrlo brzo pronašli put do zadovoljnih kupaca.

Što sve obuhvaća ime Destilerija Išo? Koje rakije i likeri su najtraženiji?

Proizvodim 14 vrsta prirodnih voćnih rakija i likera, a među najtraženije na tržištu svrstao bih Višnjevaču, Borovnicu, Divlju jagodu, Divlju ružu i Medovaču, odnosno likere s manjim postotkom alkohola koji su omiljeni ženskoj populaciji. Žene su zapravo moji najveći kupci. Nekada je rakija bila piće koje su konzumirali samo odrasli muškarci, dok su je žene koristile isključivo za sterilizaciju rana i čišćenje prozora. No, spojem suvremenog znanja i tradicionalnog načina proizvodnje dobivamo iznimno dobar autohtoni, domaći proizvod svjetske kvalitete, za kojeg se otimaju svi, mladi i stari, a vrlo je važna i činjenica da je domaća rakija vrlo tražena među stranim gostima koji posjećuju našu obalu. Rakija je zamijenila mnoga strana pića koja su dugo godina bila zastupljena na našem tržištu, omiljeno je piće mladih, a prvenstveno mlađe ženske populacije, koja je strane brandove zamijenila ukusnim domaćim proizvodom. Evo jedna šala – Pretpostavljam da je većina Vaših čitatelja gledala seriju Prosjaci i sinovi, te da se sjećaju Matanove izreke “nije propa ko je za žene radio”. Ta izjava mi je bila u mislima i prilikom razmišljanja o svom 14 proizvodu, te sam se tako odlučio da to bude Divlja jagoda, slatko piće, male količine alkohola, veličanstvenog okusa, privlačne tamnocrvene boje, koja je u vrlo kratkom vremenu postala apsolutni hit.

Gdje se nalazi proizvodnja?

Proizvodnja se nalazi na imanju moje obitelji u malom mjestu Maovice, pored Vrlike, na sjevernim obroncima planine Svilaje, na 750 metara n/m , na granici dalmatinske zagore i cetinske krajne, na mjestu gdje je moj djed Ivan zvani Išo prvi udario temelje, te sam u čast i spomen na mog djeda destileriju nazvao po njemu, vrijednom radniku, čovjeku i težaku.

Što je bitno za dobar rezulat?

Smatram da je za dobar rezultat vrlo važno da čovjek voli ono što radi, no isto tako je važno i imati visoku naobrazbu iz područja u kojem radite, jer sama ljubav ne može dati vrhunske rezultate bez znanja i obrnuto.

Gdje se sve može susresti s vašim proizvodima?

S proizvodima Destilerije Išo možete se susresti u brojnim ugost. objektima, restoranima i klubovima na području naše županije, u velikom broju noćnih klubova na području grada Zagreba, u brojnim suvenirnicama na području srednje i južne dalmacije, te kod naših distributera.

Radite li na nekoj novoj voćnoj priči?

Trenutno razmišljam o novom proizvodu, voćnom likeru, te sam u dilemi da li će to biti čokoladni liker ili liker od mente, no koji god bio obećavam da će biti vrlo ukusan te da će te Vi Dina biti prva osoba koja ga je probala.

U posljednje vrijeme paralelno radite i na seoskom turizmu u Maovicama pokraj Vrlike, u kojoj je fazi i kada se očekuju prvi gosti?

Tako je, uz proizvodnju pića planiram se uskoro baviti i seoskim turizmom, te u tu svrhu trenutno uređujem smještajne kapacitete, a prvim gostima se nadam uskoro. Ponudu seoskog turizma planiram proširiti i rekreativnim jahanjem pa trenutno radim i na smještaju za konje. Cilj je da se gostu pruži što više, da gost s mog imanja ode zadovoljan, te da se poželi ponovo vratiti, a to jamči širenje dobrog glasa što smatram jednim od glavnih uvjeta za uspjeh.

Kakvi su Vam planovi za budućnost? Čini mi se kao da ste ostvarili sve što nisu ni duplo stariji poduzetnici od Vas…

Mislim da je ova rubrika premalena da bi svi moji planovi za budućnost u nju stali :) , a to što sam do sad ostvario nešto što ni duplo stariji od mene nisu pripisujem tome što sam odgojen u obitelji gdje je vladao rad, red i disciplina, pa malo mog natjecateljskog duha, a nađe se tu i poneki gen za “biznis” koji sam naslijedio od svojih predaka.

TEKST: Dina Bujas

FOTO: DK photography: Deni Koraca