RIM

(3. st. pr. Kr. -476. g. pr. Kr.)

Rimsko Carstvo zajednički je naziv za sva antička područja i narode koji su priznavali vlast rimskog naroda. Rim se iz malog seoskog naselja razvio u  grad i uspijeva pokorit čitavi Apeninski poluotok. U vrijeme svog najvećeg teritorijalnog proširenja Rimsko Carstvo je vladalo područjima od Britanije do Egipta. Rimska kultura i umjetnost zapravo su nastavak Grčke kulture zato glavne odjevne predmete Rimljana TOGU i TUNIKU možemo smatrati nasljednicima Grčkog PEPLOSA i HITONA.

TUNIKA je košulja s rukavima ili bez njih. Sezala je do koljena, a u struku je bila pričvršćena pojasom. Rimljanke su svoje tunike vezivale ispod grudi i time davale tijelu lijepu vitku liniju. Tunike su bile izrađene od tanke vunene tkanine u raznim bojama, najčešća je bila bijela boja. Kasnije su  tunike bile svilene. Svila je bila jako skupa i dragocjena tkanina koja se uvozila iz Kine. Za vrijeme cara Dioklecijana tunika dobiva duge rukave. Dioklecijan ju je prozvao DALMATINKA. Ona je bila jako široka najčešće ljubičaste boje, kasnije crvena i bijela s prugama. Dalmatinku su nosili prvi kršćani, s vremenom se skratila i postala odjećom bogatih ljudi. Dalmatinka je i danas dio odjeće u obredima katoličke crkve.

TOGA je vuneni ogrtač koji se omatao oko tijela,a bio je u obliku četverokuta. Nosila se preko tunike i bila je oznaka rimskog državljanstva. Toga je obično bila bijele boje, a crvena ili ljubičasta traka na njenim rubovima označavali su kraljeve. Nisu je nosili samo pjesnici i učeni ljudi koji nisu imali vremena, a ni volje omatati kompliciranu togu, odijevali su ogrtače koji su nazivali PALIJ.

Rimljanke su odijevale tuniku, a preko nje haljinu koja je u bogatim naborima padala do poda ta halja nazivala se STOLA. Imala je pojas, a ponekad i rukave. Danas je stola dio crkvenog ruha i predstavlja usku i ukrašenu traku koja se stavlja oko vrata i slobodno visi preko prsiju. Preko stole rimljanke su nosile kaput koji se naziva PALA. To je ogrtač sa kapuljačom koja se prebacivala preko glave, tako da je kosa bila pokrivena.

Obuća rimljana su kožne visoke vezane sandale u svim bojama, a senatori su nosili samo crne, patricij i ostali visoki plemići ljubičaste. Rimljani su kod kuće obuvali papuče koje su se vezale visoko gotovo iznad koljena.